sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Hakaketju. Hyvä harrastus!

Punomukset ovat hyviä harrastuksia. Käytännöllisiä, edullisia, monikäyttöisiä ja muunneltavia. Niitä varten ei tarvitse mennä kauppaan, ei tilailla materiaaleja, ei tehdä koetilkkuja.

Yksi tällä tavalla ekologisimmista punontatekniikoista on hakaketju, joka elää uutta nousua kimaltavissa kahvipussipunelmissa. Materiaalina voi käyttää kahvipussia, paperia, muovia.. ehkä joku jossain on jopa käyttänyt tuohta. Hakaketjun historiaa on hankala löytää verkosta.

Maailmalta tämä tekniikka löytyy "chewing gum wrapper chain"-haulla: ilmeisesti joka toinen jenkki on taitellut purkkapapereistaan koruja? Ei meillä Suomessa. Purkka pakattiin Jenkki-pötköön, eikä siitä irronnut mitään käsitöitä. Minä ihastelin etäältä noita kahvi-iltalaukkuja, ja opettelin tekniikkaa ihanaäänisen belgialaisen videoista.

Helppo tapa opetella hakaketjua on tehdä ranneke. Muoto on ihana, kulmikas, moniulotteinen. Materiaalin valinnalla ja näppärillä pikkujekuilla voi varioida yksinkertaista tekniikkaa loputtomiin.


Materiaalin valinta: mikä tahansa paperi käy, taittelu ja punonta vahvistaa aikakauslehdenkin niin, että se kestää käytössä. Tosin kiiltäväpintaisen paperin painoväri murtuu taitellessa rumasti, samoin murtuu liian paksu paperi - jota on muutenkin liian hankala pujotella taitteisiin. Materiaali leikataan suorakaiteiksi leveys x 2 + 1 cm-laskelmien avulla. Näppärän kokoisia, pieniä ja sieviä, tulee mitoilla 4 x 9 cm. Kati Vilaga, edellämainittu ihanaääninen belgialainen, neuvoo leikkaamaan kurkistusikkunaisen sapluunan avulla, jolloin ketjussa esille tulevat kuviot voi suunnitella tarkkaan. Voit tosin tehdä itsellesi sapluunan vasta opeteltuasi pari askelta hakaketjua.

Hakasten taittelu: Taita suorakaide pitkittäin puoliksi, sitten puolikkaat puoliksi ekan taitoksen sisäreunaa kohti. Taita tämä pitkä suikale puoliksi, ja taita sen päät vielä taitoksen sisäreunaa kohti. Purista kulmat tiukoiksi.Hakasten rakenne: Hakasella on selkä ja jalat. Kuvassa selät ovat yhdessä ja jalat levällään. Oikeaksi puoleksi kutsun sitä sivua, jossa hakasen jaloissa on neljä seinämää - kuvassa näkyvillä. Nurja on se, jossa kummassakin jalassa on neljä seinämää l. paperin reunaa, johon jalat voivat pujotellessa sotkeentua. Pujottelu onnistuu molemmilta puolilta, mutta on huomattavasti helpompaa niin, että pujottelet aina oikeat puolet ketjua vasten.


Ensimmäiset yhteen: Pujota kaksi hakasta yhteen niin, että hakasen jalat menevät toisen hakasen läpi sen oikealta puolelta. Kiristä hakaset selät vierekkäin.

Kolmas haka ja ketjua: Pujottele uusia hakoja ketjuun niin, että valmista ketjua päin tulevat uusien hakasten oikeat puolet. Toisin sanoen, tarkista, mistä suuntaa sinun pitää pujottaa seuraava haka: sinne päin pitäisi olla pujotettavan hakasen oikea puoli. Hakasen nurjalta puolelta pujottaminen kyllä onnistuu, mutta on hitaampaa.


Siinäpä se. Pujottele näitä. Yhteen rannekkeeseen menee noin 24 hakasta. Tämä on todella, todella koukuttava vaihe: tämä mies on pujotellut hakaketjua 18 kilometriä. Ja jatkaa vielä, eikä tee siitä mitään muuta kuin lisää ketjua.. Dude!

Ketjun yhdistäminen renkaaksi: Ketjun viimeinen hakanen pujotetaan "pitkänä", viimeiset taitokset oikaistuina, sillä sen pitää yltää kahden hakasen ympäri. Pujota pitkä viimeiseen hakaan tavalliseen tapaan, sitten aloitushakasen ympäri ja sisälle. Kiristele. Kuvassa kohtalaisen kärsineen hakaketjun loppuvaiheet - valmiista viimeistä, hankalampaa pujottelua ei oikeastaan edes huomaa.


Mitä ketjuista sitten? Tupla- ja triplarannekkeita, koreja, kukkaroita, isoja kesäkasseja? Hakasten kokoa voi muuttaa, kunhan pitää mielessä tuon leveys kertaa kaksi plus 1 cm - säännön. Hakaketjurenkaiden tai -kerrosten yhdistäminen hakasilla, ts. paperisuikaleilla on mahdollista, mutta hankalaa. Useimmat lähteet ehdottavat kerrosten yhdistämiseen lahjanarua nurjalle puolen, neulan avulla vuorotellen ylempään ja alempaan kerrokseen pujoteltavaa puuvillalankaa tai siimaa. Vetoketjut tai nepparit voi kiinnittää ompelemalla tai kuumaliimalla suoraan kerrokseen.

Korien ja laukkujen pohjia voi valmistaa tällä samalla tekniikalla ylläolevan kahvipussi-iltalaukun tapaan tai kiinnittämällä hakaketjurenkaan pahviseen pohjakappaleeseen. Edelleen Kati Vilagan videoissa on tästä hyvä ohje. Valmiin tuotteen voi suihkuttaa lakalla, maalata tai pyyhkäistä laimennetulla erikeepperillä tai decoupage-lakalla, jos sitä sattuu olemaan.

Vaihtoehtoja tuovat Punos-Sidos-Silmukka-blogin hyvä laukkuidea, tämän leidin nettikauppa ja Michelen söpöt koristelut.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti